Vinstra Markedsforening på Facebook Abonner på nyheter fra Vinstra Markedsforening Vinstra Markedsforening på YouTube

Vinstra Markedsforening

Som du sikkert allerede vet, så ligger Vinstra midt i Gudbrandsdalen – og midt mellom to andre viktige steder i Norge: Oslo og Trondheim. Vinstra har ca. 2500 innbyggere og får bystatus 1. september 2013. Her finner man det meste av kvaliteter en småby kan by på – to trivelige kjøpesentre, handlegata Nedregate – beliggende midt i sentrum med jernbanestasjonen, kommunehuset og parkene Stasjonsparken og Palmerhagen som grønne lunger. På Vinstra møtes det rurale og det urbane, og byen er omkranset av vakre småbygder og lett tilgjengelige naturopplevelser. 

Kraftmusklene

Vinstra har fått navnet sitt etter elva med samme navn, som kommer fra nabobygda Skåbu – Nord-Europas høyst bebodde bygd. Elva har også gjort sitt til at kommunen der Vinstra er det naturlige sentrum, Nord-Fron, er en av landets mange og forholdsvis velholdne kraftkommuner. Og en av Vinstras største kompetansearbeidsplasser og fremste eksportvarer er kraftselskapet Gudbrandsdal Energi.

Tvers gjennom kjernen av Vinstra renner elva Gudbrandsdalslågen, eller Laugen, som vinstravêrene selv kaller elva. Laugen er med sine 204 kilometer et av landets lengste vassdrag, og omtrent tre av disse kilometerne går gjennom Vinstras langstrakte sentrum.

Elva er så vakker at dagens kraftutbyggere nå har kastet sine øyne på den. Om alt går som de vil, skal et nytt stort kraftverk stå klart en gang på 2020-tallet, en utbygging som forhåpentligvis ikke bare vil skaffe Vinstra et flott vannspeil midt i sentrum og ny gangbro mellom sentrumsfløyene Nedregate og Lomoen, men skape blomstring og vekst både undervegs og etter utbyggingen. Og strøm da, for ikke å glemme den. 

(teksten fortsetter under bildet)

  

Knutepunktet

266,6 kilometer nord for Oslo S, ligger Vinstra S. I 1890 vedtok nemlig Stortinget å forlenge jernbanen fra Hamar og videre til Otta. Etter fire år var første etappe til Tretten unnagjort, og ytterligere to år senere, den 29. oktober 1896 åpnet siste strekning, og med den Vinstra stasjon. De fleste som har passert Vinstra – og det blir en del i løpet av disse årene – har nok lagt merke til den vakre bonderødmalte bygningen som for mange er og blir selve symbolet på byen vår. Ved åpningen i 1896 ble også navnet Vinstra for første gang tatt i bruk. Vinstra Stasjon huser også turistkontor, og er du på besøk hos oss og lurer på noe – så stikk innom!

(teksten fortsetter under bildet)

Kunnskapsborgen

Med etableringen av Gudbrandsdal offentlege landsgymnas i 1946, ble Vinstra et nasjonalt anerkjent skolested. Det har gitt Vinstra både mange gode lærere og kunnskapsrik ungdom.

Ellers har anleggsvirksomhet og entreprenørskap satt sitt preg på Vinstra og folket som bor her. Jernbanen kom først, så kom en storstilt kraftutbygging, som altså kanskje får sin avlegger i nær framtid. I 2016 åpner ny E6 gjennom området. Vi på Vinstra er bl.a stolte av å være i norgestoppen når det gjelder å utdanne personer til bygg- og anleggsnæringen her til lands. 

Kultursentrumet

Vinstra er nemlig kulturbyen – midt i Gudbrandsdalen. Og fanebæreren innenfor kulturen er Peer Gynt, som for øvrig står på sokkel ved Vinstra stasjon. Hvorfor er Peer så viktig for Vinstra? Jo fordi Peer kommer fra Vinstra, eller nærmere bestemt Sødorp, en av Vinstras vakrere «bydeler». Det var her Henrik Ibsen i 1862 fant inspirasjonen til sin storskryter av en verdensborger, noe vi på Vinstra har måttet leve med siden – på godt og vondt. Hvert år i august settes "Peer Gynt" opp på utendørsscenen ved Gålåvatnet, og Peer, ridende på sitt fantasifoster av en reinsbukk, er og blir Vinstras fremste varemerke.

I kjølvannet av Peer Gynt-stemnet har Vinstra opplevd en oppblomstring innenfor kulturlivet, og har kanskje landets høyeste tetthet av kulturarbeidere per innbygger. 

(teksten fortsetter under bildet)

Det andre store kulturevenementet Vinstra kan slå i bordet med er Vinstra Country Music festival, en av landets største og mest innarbeidede festivaler innenfor sin genre. Hvert år kommer flere tusen køntrifrelste fra hele landet for å oppleve festivalen på Vinstra. 

(teksten fortsetter under bildet)


Kroppsutfoldelsen

Vinstra har, i tillegg til Peer Gynt, fostret flere berømte skikkelser opp gjennom årene. Først og fremst i skisporet. Vinstra ligger nemlig midt i smørøyet når det gjelder tilgangen til de rikelige mengder med natur vi er velsignet med her til lands.
En av verdens beste alpinister, Kjetil Jansrud, kommer herifra, og kan sikkert fortelle deg at alpinløypene i Gudbrandsdalen ikke står tilbake for noe annet sted i verden. Femdobbelt verdensmester i telemarkskjøring Sigrid Rykhus og bror Eirik, elleve ganger gullvinner i VM i samme gren, kan sikkert si seg enige.

(teksten fortsetter under bildet)

Flere hundre kilometer med topp preparerte langrennsløyper rett utafor stuedøra er heller ikke noe minus, og i tillegg til naturlige idrettsanlegg har vi en av landets flotteste kunstgressbaner for fotball og vårt eget badeland! Kort sagt: Noe for en hver smak. Ja, og apropos smak: Nevnte vi at verdens beste kinarestaurant ligger på Vinstra? 

Velkomè åt oss!